Kan hij nog niet? (Praten) | Baby

Ik merk dat  ik best veel vragen krijg van  andere moeders maar ook van zomaar  mensen om me heen of Mason dit of dat nog niet kan ? Zo kwam de vraag bij 6 maanden of hij al zat, bij 8 maanden was de vraag of hij kroop  en ik verwacht binnenkort de vraag of hij al de marathon loopt bij een jaar. Daarom besloot ik eens het één en ander op een rijtje te zetten zodat ik jullie, maar vooral mezelf gerust kan stellen. Oftewel een nieuwe rubriek: “Kan hij nog niet?” Dit keer  gaan we het hebben over brabbelen/ praten!

Vooropgesteld wil ik zeggen dat elk kind een ander tempo heeft, iedere baby is uniek en zo brabbelt de ene baby al met een jaar de oren van je kop maar kan nog geen stapjes zetten en zo kan het bij de ander andersom zijn. Het zijn dus gemiddelde , maar ik vind het soms wel heel fijn om het één en ander op te zoeken daarom zocht ik het een en ander op en zette ik het op een rijtje.

 • Pasgeboren: huilen is de manier van communiceren, door nu al veel voor te lezen en te zingen leert je baby hoe te communiceren.
 • Maand 2/3:   nu komen de eerste oh, uh en oh’s.  Steeds komen er iets meer letters bij zoals een P of een M (bozig) of juist een J  en K (vrolijk).
 • Maand 3/4 :  ze kunnen al  2 woordjes  achter elkaar zetten. Het is nu dus aah mo.
 • Maand 4/5:  ze hebben door ze naast huilen ook met brabbelen veel bereiken.
 • Maand 5/6:  hij zou nu mede-klinkercombinaties kunnen gaan gebruiken zoals babababa. Ook weten ze nu het onderscheid tussen boos of blij praten.
 • Maand 6/7: nu hebben ze geleerd dat ze stil zijn als jij praat en andersom.
 • Maand 7/8:  nu gaat hij proberen een gesprekje met je te voeren. (brabbelen in klanken met melodie en intonatie)
 • Maand 8/9:  hij zal zijn naam herkennen. Ook herkent hij andere makkelijke woorden.
 • Maand 9/10: hij snapt korte zinnen, zoals: waar is papa/mama?
 • Maand 10/12:  tussen deze maanden spreken ze hun eerste echte woordje (Papa of Mama meestal)

Nou wil ik absoluut niet deze lijst gaan afvinken, omdat ik er gewoon echt tegen ben om kinderen te vergelijken met elkaar (dit deed ik wel en ik werd er alleen maar onzeker van, dus niet doen!) Maar ik vind het wel heel leuk om te zien wat je wanneer kan verwachten van je baby en waarin je wellicht kan stimuleren.

Mason heeft zijn eerste woordjes: Papa & Mama al gezegd en brabbelt steeds meer en schreeuwt daar regelmatig bij om zijn verhaal kracht bij te zetten. Ik vind dat erg leuk om te zien hoe dat veranderd. S’morgens word ik niet meer wakker van gehuil maar van heerlijk gebrabbel en dat is toch wel heel erg fijn!

Zoeken jullie veel op, op internet over de ontwikkeling van je kindje(s)?  Verrast dit lijstje je?

Willen jullie niks meer van Robust-Posch missen volg  dan ook op Instagram, Facebook en Twitter!

 

3 thoughts on “Kan hij nog niet? (Praten) | Baby

 1. Handig zo’n lijstje. Ik zoek zelf niet zo vaak iets op, alleen als ik mij echt zorgen maak. Van mijn zoontje heb ik geleerd dat het allemaal wel vanzelf gaat. En zoals je zegt: ieder kindje heeft een eigen tempo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *